úterý 27. srpna 2013

LONDÝN V.: nákupy na Oxford street (25. února)

Naše druhé ráno v Londýně jsme začali stejně jako to první - anglickou snídaní v Cafe 338. Je to maličkatý podnik na Bethnal Green Rd (a světe, div se) číslo 338. Chodí tam místní, obsuhují samozřejmě přistěhovalci a najdete tam asi tak pět stísněných stolků. Ale ty snídaně! Obrovské porce, neskutečně dobré, ale taky nejspíš neskutečně nezdravé. Nu ale což, jednou za čas v Londýně, proč ne ;-)


Ceny se pohybují od nějakých 3 do 6 liber a na výběr máte spoustu možností - sladké, slané i kombinované. K snídaňovému menu dostanete kávu nebo čaj a přikoupit si můžete i čerstvý pomerančový juice za 2£ (myslím).

Přede mnou Full English Breakfast (without mushrooms), Daniel si poručil Mega Breakfast

Jméno už si nepamatuju, ale byla to slanina, klobáska, bramborové smaženky (takové jako mají u Mc´Donald) a lívance se sirupem :-)

Po snídani jsme vyrazili na nákupy. Naším cílem byla Oxford street a hlavně Primark - levná, ale pěkná móda. Co si budeme povídat, je to velkořetězec. Něco jako u nás H&M nebo C&A. Co jsem slyšela, v Británii tam nakupuje střední třída, pro "lepší" Londýňany to není dostatečné nóbl. Ale to nám nijak zvlášť nevadilo.

Daniel nacpávající se :-)

Na nákupy jsme se připravili - do Londýna jsme letěli s jedním kufrem jako příručním zavazadlem (moje věci a spacáky) a malým batůžkem. No a odlétali jsme se dvěma příručními zavazadly a jedním 15ti kilovým kufrem v podpalubí. Ano, ten jeden velký a jeden malý jsme také koupili v Primarku. Ten velký byl v plánu - Daniel kufr potřeboval, ten menší už ne...

Měli jsme štěstí, do Primarku jsem se vypravili v pondělí dopoledne. A dobře jsme udělali, to totiž přiváží nové zboží. Kamarád tam byl myslím v sobotu a říkal, že tam skoro nic nebylo, všechno vybrané, zpřeházené, prostě hrabárna. My měli všechno krásně srovnané, zboží doplněné, věšáky plné.

Zdroj: http://www.londontown.com

Lidí tam ale byly mraky. Doslova zástupy a čekání na kabinky bylo nekonečné. Naštěstí jsem měla pod košilí upnuté tílko, takže všechna trička jsem pak zkoušela přímo na prodejně u zrcadel na to tílko. Do kabinek si můžete vzít maximálně 8 kusů a jsou striktně oddělené na pánské a dámské. Takže vaše drahá polovička se nemůže jít podívat a zhodnotit, jak vám to sluší. I proto je lepší zkoušet na té prodejně.

A ceny? Neskutečné - hladká trička s dlouhým rukávem 3£ (cca 90,-Kč), jednobarevné svetříky 5£ (cca 150,-Kč), kožené balerínky 6£ (180,- Kč), krásné šaty na promoci 13£ a 15£ (390,- a 450,-Kč), úžasná velká peněženka a kabelka 5£ a 10£ (150,- a 300,- Kč). To samé v pánském oddělení, ale tam si to tak přesně nepamatuju. Každopádně Daniel si nakoupil mraky košil - hlavně bílé, ale i jemně vzorované, proužkované a tak. Koupit se tam dá i kosmetika - balzámy na rty Carmex na 2£ (60,-Kč), odličovací ubrousky Primarky za 1£ (30,-kč) a mnoho dalšího.No prostě ráj.

Zdroj: http://www.fabeau.de

Peněz jsme tam nechali hodně, ale za ještě víc oblečení včetně bot, kabelky a brašny pro Dana, dvou kufrů, kosmetiky a bižuterie. Kvalita je prostě řetězcová - nečekejte, že vydrží věčnost, ale je to slušný průměr. Svetry mi třeba začaly cucflikatět, ale trička jsou pořád skvělá, nevytáhla se a drží perfektně tvar. A s šaty sklízím úspěch v divadle, na promoci i na plese - nikdo podobné nemá :-)

Primarky jsou na Oxford street dva - na začátku a na konci. Pokud pojedete metrem, nevystupujte na Oxford Circus, i když to názvem svádí, ten je přesně uprostřed. Buď vystupte na Marble Arch (východ), nebo na Tottenham Court rd (na východě). Jakmile vylezete z metra a vydáte se na Oxford street, nemůžete minout. Ani na jedné straně - obchody to jsou velké, několikapatrové a prostě nepřehlédnutelné.


Pokud chcete levně nakoupit oblečení, určitě Primark doporučuju. Prý téměř neustále mají na něco slevy, ale určitě se vyplatí hlavně sezónní výprodeje. My je nestihli, ale i tak se tam nákup vyplatil, u nás byste za podobné oblečení dali minimálně třikrát tolik. A hlavně - tady stejné prostě nenajdete, takže máte originální kousky za minimální ceny. Každopádně ale pokud můžete, vypravte se tam v pondělí. I tak už odpoledně některé věci nebyly.

Lucie

2 komentáře:

  1. taky jsem si tam letos pořádně zařádila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To věřím, však ono to tam nejde nechat za ty peníze :-) Každopádně ale otevřeli Primark i ve Vídni, tak bych tam chtěla mrknout, zda jsou ceny a výběr srovnatelné.

      Vymazat