úterý 4. září 2012

FINSKO IV.: Kardamonové munki a hrachovka s hořčicí (19. července)

Druhý den v Helsinkách jsme se s holkama rozhodly začít stylově a po finsku - s kávou. A protože už předchozí den jsme procházely kolem roztomilé malé kavárničky nedaleko vlakového nádraží, zamířily jsme rovnou tam.

Huvlan Kahvia - malý domek uprostřed parku. Foto by Eliška

Huvlan Kahvia je vlastně jen malinkatý domek v parku se čtyřmi stolky venku a "paňmámou" za putem a v kuchyňce. Ačkoli se nachází hned vedla rušné silnice a je prakticky v centru, je tam božský klid. Dovnitř se vejdou sotva čtyři lidé (ale ve vedlejší místnosti myslím byl i nějaký stolek na sezení), kteří se tak tak natlačí mezi kasu, kávovar a dveře. JENŽE! Za hrnek kávy tam zaplatíte parádní 1€ a připravíte si ho dle svého gusta - káva v konvici, mléko ve džbánku a cukr v mističce.
 
Prostě neskutečná pohoda a kolem záhony s rozkvetlým lupením :) Foto by Eliška

Finská káva a munki. Foto by Eliška

A to není všechno. Mají tam i nějaké domácí sendviče a takové serepetičky, ale především tam mají naprosto božské kardamonové donuty, neboli munki (či tak nějak se to píše). A ty tam naše "paňmámy" pečou přímo vzadu v kavárně. Jedna taková dobrota sice stojí 2€, ale něco tak skvělého jsem dlouho nejedla. Jedním slovem pohádka - těsto je takové vláčné, jakoby "mastné". Prostě vůbec není suché, jsou v něm kousky kardamonu a celé to je zacukrované. Lahoda!

Takže pokud zavítáte do Helsinek, udělejte si čas na kávičku a koblihu. Ideálně pak u "paňmámy" nedaleko hlavního nádraží. GPS souřadnice jsou zde: 60.174624, 24.933579

A - "paňmáma", B - hlavná nádraží. Je to vážně kousek. Místo staveniště je nyní krásný park.
Z kávy jsme já, Eliška a Vendy zamířily k Uspenski Orthodox cathedral (finsky Uspenskin katedraali), neboli k chrámu Zesnutí Panny Marie. Kostel byl navržen ruským architektem Alexeyem Gornostaevem, ale postaven byl až po jeho smrti v letech 1862 až 1868.

Katedrála se nachází na kopci na poloostrově Katajanokka nad přístavem a má výhled na město - je od ní krásně vidět i Helsinská katedrála. Vstup je zdarma, akorát je potřeba připravit se na mraky turistů a japonské autobusy parkující přímo před kostelem. Podle Wikipedie je katedrála v zimě v pondělí zavřená.



Hned pod katedrálou je přístav a u něj tržiště, které se skutečně vyplatí navštívit. Nemá cenu na něm ale nakupovat suvenýry nebo podobné věci. Tato část je určená vyloženě pro turisty a ačkoli se tam dají najít originální kusy, většinou mají stánky podobné zboží - sobí kožešiny, dřevěné hrnečky z Laponska, magnetky, pohledy, šperky s jantarem (na můj vkus dost předražené), pletené rukavice, ponožky, spousta zbytečností s podobiznou soba nebo losa a tak dále... Co ale nemá chybu, to je jídlo.

Venda kupuje místní marmelády (ani já jsem nakonec neodolala, i když až o týden později).

Nejen, že se tam prodávají čerstvé ryby i přímo z lodi, ale dá se tam koupit obrovské množství čerstvého ovoce, místní marmelády a další delikatesy (o tom ale zase v jiném článku). My jsme se přímo na tržišti i najedly. Převažují tam stánky s mořskými plody a rybami, ale pro lidi, co to nemají rádi, se dají vybrat i jiná jídla - například paella, různé bramborové směsy a další.

Oběd na tržišti - já mám kalamáry s bramborovýma koulema a Eliška paellu.

Navíc se nám tam potvrdilo, že to není jen turistický fast food - ke stolu si k nám přisedl pravý Fin (Helsinčan), který tam chodí pravidelně na oběd. Jen jsme úplně nepobraly jeho jídlo - hutná hrachová polévka (typická místní strava, to bylo ještě v pohodě), ale do ní si kapal hořčici! A hrozně mu to šmakovalo... Každopádně nám poradil, kam se ještě určitě máme vydat, a tak jsme byly o pár tipů bohatší.

Bylo něco kolem jedné hodiny odpoledne a my nasedly na loď do Suomenlinny - pevnosti v helsinském zálivu...

Lucie

Žádné komentáře:

Okomentovat